EKONOMISK FÖRVALTNING FÖR DIN BRF

Överlåtelser

Både överlåtelseavtal, upplåtelseavtal och gåvobrev ska inlämnas till styrelsen tillsammans med en ansökan om medlemskap. Ansökan om medlemskap beslutar styrelsen och undertecknar, i de fall Valorem inte har fullmakt att besluta om medlemskap åt er. Överlåtelseavtalet och ett ex av medlemskapsansökan skickas till Valorem och resterande medlemskapsansökningar skickas till mäklaren. Om det står i föreningens stadgar så kan det tas ut en överlåtelseavgift på högst 2,5 % när en lägenhet överlåts. Avgiften kan tas ut av antingen säljaren eller köparen men vanligast är att avgiften tas ut av köparen eftersom det är svårt att få betalt av någon som flyttat ifrån föreningen. För 2019 är den avgiften 1 162 kr. Om ni vill kan Valorem tillhandahålla en kreditupplysning (UC) gällande köparna, be oss bara så får ni det samma dag. Kontrolluppgifter gällande sålda lägenheter skickar Valorem i januari varje år, för lägenheter sålda året innan, till de som sålt sin lägenhet och till Skatteverket.

Pantsättning

När någon medlem i föreningen lånar pengar och sätter sin lägenhet i pant skickar banken ett ”Meddelande om pantsättning”. Ibland får Valorem meddelandena direkt och ibland skickas de till styrelsen. Det enda ni som styrelse ska göra är att skicka alla sådana handlingar vidare till oss. Vi har alltid fullmakt från föreningen att underteckna dem och dessutom ska vi meddela banken ifråga vilka, om någon, annan bank är panthavare. Eftersom det är Valorem som sköter registreringen av panter vet ofta styrelsen inte riktigt vilka panter som finns och ska därför inte underteckna pantsättningen utan bara skicka den vidare till Valorem. Om det står i föreningens stadgar så kan det tas ut en administrativ kostnad från pantsättaren när ett nytt lån tas. Pantsättningsavgiften får uppgå till högst 1 % av gällande prisbasbelopp. För 2019 är den avgiften 465 kr.

Andrahandsuthyrning

Sedan den 1 juli 2014 gäller nya regler för andrahandsuthyrning. De nya reglerna är ett försök att göra det lite enklare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Föreningen kan, om stadgarna medger det, ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning på högst 10 % av prisbasbeloppet. Det motsvarar under 2019 en avgift på 4 650 kronor.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa just er? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.